Viktige norske forfattere

6429901769_178bac638aBlant de største norske forfatterne er de såkalte Fire Store (Bjørnson, Kielland, Lie og Ibsen). Uttrykket De Fire Store ble skapt av Gyldendal Forlag for å markedsføre forfatterne. De fire store var toneangivende for den realistiske litteraturen mellom 1860-tallet og 1890-tallet.

Tre norske forfattere har fått Nobelprisen i litteratur. Bjørnstjerne Bjørnson mottok prisen i 1903, Knut Hamsun vant prisen i 1920, og Sigrid Undset vant i 1928. Knut Hamsun regnes som en av våre største forfattere, selv om hans politiske meninger var omstridte.

Andre kjente forfattere

Henrik Wergeland var sønn av en av Eidsvollsmennene. Han fikk sin første fortelling på trykk da han var bare tretten år gammel. Han studerte teologi, og deltok aktivt i samfunnslivet i Christiania. Han ønsket også at Norge skulle ivareta sin egen kultur, og gå vekk fra den danske kulturen. Han startet de første barnetogene, og skrev flere kjente sanger.

Camilla Collett var Wergelands søster. Hun var gift med Peter Jonas Collett, men han døde bare ti år etter at de giftet seg. Hun forelsket seg i dikteren Johan Sebastian Welhaven, men de fikk aldri hverandre, ettersom Welhaven og Henrik Wergeland var uvenner. Camilla Collett skrev mye om kvinnenes stilling i samfunnet. Hun var en pioner innen kvinnesak. Romanen Amtmandens Døtre er et av hennes mest kjente verker.

Norges største forfatter

Henrik Ibsen er Norges mest kjente forfatter. Ibsen er et stort navn både i Norge og internasjonalt. Han spilte en viktig rolle i utviklingen av det moderne dramaet. Mange av dramaene hans er like aktuelle i dag, og teaterstykkene spilles over hele verden. Det blir påstått at Ibsen er verdens nest mest spilte dramatiker, bare overgått av Shakespeare.

Ibsen opplevde fattigdom under oppveksten, men lyktes tross problemene. Han utga 26 dramaer og skrev også en diktsamling. Blant de mest kjente verkene hans er Peer Gynt, Et dukkehjem, Gengangere, En folkefiende og Vildanden.

Kvinnelige forfattere

Amalie Skram ble giftet bort mot sin vilje da hun var 18 år gammel. Hennes første ekteskap var svært ulykkelig og vanskelig. Hun ble separert, og da ekteskapet ble oppløst, giftet hun seg på nytt med dikteren Erik Skram, fra Danmark. Han fikk henne til å skrive, og de levde lykkelig sammen i noen år, før de også ble separert. Hennes eget vanskelige liv gjenspeiles i romanene hennes. Hun ble dessverre ikke verdsatt som forfatter før etter sin død.

Cora Sandel debuterte ikke som forfatter før hun var 46 år. Hennes trilogi om Alberte gjorde henne berømt. Hun er også populær og anerkjent i Sverige, der hun bodde på slutten av livet sitt.

Norges største kvinnelige forfatter er Sigrid Undset. Hun fikk Nobelprisen for romanserien om Kristin Lavransdatter. Sigrid Undset engasjerte seg i politiske, religiøse og sosiale debatter, særlig på 1930-tallet og 1940-tallet. Hun bodde i New York under krigen, og talte Norges sak derfra.

Norske forfattere gjør det også bra i dag, spesielt innen krimsjangeren. Mange norske forfattere selger bøker over hele verden, og både gammel og ny litteratur er populær i Norge, ettersom nordmenn liker bøker.

Privacy Policy