Verdensarven i Nord-Amerika

yellowstooneProgrammet ble startet opp 16. november 1972 av UNESCO. De nasjonene som har sluttet seg til FNs konvensjon for verdensarven har forpliktet seg til å bevare og beskytte den kulturelle og naturlige verdensarven. Nord-Amerika har flere nasjonalparker, samt bygninger og monumenter, på verdensarvlisten. En av de mest kjente er Grand Canyon nasjonalpark, som er den eldste av nasjonalparkene og ble etablert i 1919. Dette er et yndet reisemål for både innfødte og turister.

En annen er Yellowstone nasjonalpark, som ble etablert i 1872 og dermed er verdens eldste nasjonalpark. Det kanskje mest spesielle med Yellowstone er geysirene og de varme kildene, men her finnes også et rikt dyreliv med blant annet brunbjørn og ulv. Sommeren 1988 var det store skogbranner i området, men etter brannen fant man nye arkeologiske og geologiske områder som før brannen var ukjente for vitenskapen.

I New Mexico ligger Chaco Culture National Historical Park. Dette er den mest omfattende samlingen av ruiner funnet nord for Mexico, hvilket gjør denne nasjonalhistoriske parken til et av USAs viktigste historiske og kulturelle områder. På listen over bygninger i Nord-Amerika som står på UNESCO sin liste finner vi Frihetsstatuen i New York, Independence Hall i Philadelphia og Monticello, som var Thomas Jeffersons hjem.

Privacy Policy