Verdensarven i Afrika

Verdens kultur- og naturarvssteder er UNESCOs program for bevaring av spesielt utvalgte natur- og kultursteder, det være seg et fossefall, en kirke, et fjell eller et palass. Disse stedene anses å ha en spesiell betydning for menneskeheten. På det afrikanske kontinent ligger flere slike steder som omfatter både kulturarv, naturområder og såkalte “blandede verneformål”.

pyramiderTidligere høykulturer, slik som oldtidens Egypt, Aksum og Kartago, har satt sitt preg på Afrika for alltid, og ruinene etter deres byer og monumenter kan fortsatt beundres i dag. Også sjøfart, handel og kolonitiden har sine verdensarvsteder, representert ved henholdsvis steinbyen på Zanzibar, de gamle handelsknutepunktene ved Chinguetti og Timbuktu, og James Island, Robben Island og Aapravasi. De tre sistnevnte viser ulike sider ved kolonitiden, både slavehandelen, apartheid og slavetidens etterspill.

Et annet verdensarvområde er “Menneskehetens vugge”, et område på 474 km2 nordvest for Johannesburg hvor man har gjort en rekke funn av tidlige hominider. I tillegg er mange av Afrikas vakreste naturområder på UNESCOs liste, deriblant Konsos kulturreservat (Etiopia), Victoriafallene (Zambia), Garamba naturreservat (Kongo), Aldabraøya (koralløy i Seychellene) og Vallée de Mai naturreservat (også i Seychellene).

Noen områder er vernet både for kultur- og naturårsaker, som Lopé nasjonalpark og Mijikendafolkenes hellige skoger. Totalt 134 områder på det afrikanske kontinent er representert på UNESCOs verdensarvliste.

Privacy Policy