Verdensarv i Midtøsten

Få, om noen områder i verden kan matche Midtøsten hva oldtidsminner angår. I en region som har vært opphav for flere av verdens eldste og mest strålende sivilisasjoner, kan den nysgjerrige turist formelig velge og vrake mellom interessante kulturminner fra en svunnen tid. Mange av disse stedene, som pyramidene ved Giza, ruinene i Petra eller den historiske gamlebyen i Jerusalem, er så godt kjente at de neppe trenger noen nærmere presentasjon. I stedet skal vi her se litt nærmere på noen av UNESCO-stedene som de færreste nordmenn har hørt om.

Magiske Byblos

byblosEt naturlig sted å starte er den gamle havnen i Byblos, en liten by en snau times kjøring nord for Libanons hovedstad Beirut. Historisk assosieres Byblos framfor alt med fønikerne, som hadde sin storhetstid i det første årtusen før vår tidsregning. Fønikerne er i dag kanskje mest kjent for å ha vært store sjøfarere, som i sin tid grunnla kolonier over hele middelhavsområdet, hvorav den mest kjente var Romerrikets arvefiende Karthago. Ruinene etter fønikerne er fortsatt synlige i det pittoreske havneområdet i dag. At Byblos dessuten kan by på noen av Midtøstens beste sjømatrestauranter bidrar nok også til at en jevn strøm av eventyrlystne besøker byen hvert år.

Ørkenperlen Wadi Rum

Mange nordmenn har allerede kunnet nyte synet av ørkenperlen Wadi Rum på det store lerretet. Denne majestetiske dalen fungerte nemlig som kulisser for både «Lawrence of Arabia» og «Indiana Jones: Det siste korstog», i tillegg til en rekke andre mer eller mindre berømte filmer. Wadi Rum er i dag et vernet naturområde, og med unntak av en og annen spredt bosetning med beduiner er dalen fullstendig uberørt. Her kan den besøkende beskue praktfulle fjellformasjoner eller søke tilflukt fra solen bak mektige klipper som rager opp fra den glovarme ørkensanden.

Fødselskirken i Betlehem

Uavhengig av hva man måtte tenke om kristendommen, er et besøk til Fødselskirken i Bethlehem et must på enhver reise til Det hellige land. Kirken er bygget på stedet hvor Jesus i følge historien skal ha blitt født, og er således av enorm betydning for verdens kristne. Stemningen av religiøs entusiasme (eller vanvidd, avhengig av hvem man spør) er da også til å ta og føle på. Rent arkitektonisk er ikke Fødselskirken alene reisen verdt, men til gjengjeld vil atmosfæren i dette eldgamle bygget påvirke selv den mest følelseskalde.

Privacy Policy