Norrøn mytologi

Norsk kulturarv

Vikinger, fjorder, Tor og Odin, laks, olje, rike folk. Det er nok dette folk flest tenker først på når de hører Norge bli nevnt. Vi nordmenn er stolte som bare det av vår kulturarv, av våre særegenheter, historie og rikdom. Men hvor mye vet vi egentlig om hver enkelt av disse ovennevnte stereotypene? Hva vet vi om vikingene. Vet du hvor de kom fra, og hvilken sosial struktur de hadde i samfunnet? Eller hvem Odins brødre var? Jo, det var Vilje og Ve, de som skapte de to første menneskene av to trestokker. Norrøn mytologi og gammel norsk historie er yddrasilutrolig spennende, utrolig innviklet og ekstremt mystisk. Drøssevis av legender, myter og fortellinger går omkring, mange av dem omhandler troll og andre mytiske skapninger. Norrøn mytologi passet inn i denne gamle, norske hverdagen som hånden i hansken. Den norrøne troen var polyteistisk, altså trodde våre forfedre på mange ulike guder. Odin var den største av dem alle, men hans familie, slekt og tilhørende guder var det flere dusin av. Tor vet du også veldig godt om, siden han er sønn av Odin og han er gigantisk hammer som ingen kan løfte. Hva med Snø? Visste du at Snø var en gud? Eller at Æge eide havet? Nei, norrøn mytologi har dessverre blitt borte for mange nordmenn, skoleprogrammet har ikke gitt vår egen kulturarv nok oppmerksomhet.

Norrøn mytologi i moderne settinger

Heldigvis har vi dog private selskap, media, film, TV-serier, spill, sirkus, show og forestillinger verden rundt, et nærmest endeløst hav av underholdning som fortsetter å spre ser hver bidige dag. Det er disse selskapene vi har å takke for at minnet om norrøn mytologi, Odin, Tor og Norge i helhet fortsatt sitter dypt i minnet til folk flest her i verden. Valhall har blitt reist til live, og selv den grandiose TV-serien Game of Thrones minner litt om vikingtiden og nordiske mennesker fra gamle dager. Norge er in, Norge er trendy. På nettsiden Norske Spilleautomater finner du flere kule, tematiske maskiner med norrøn mytologi i fokus. Ja, du kan se Odin og Tor spinne rundt på skjermen og sende lynraske penger inn på spillekontoen din. Thor Stormlord er et godt eksempel på en vanvittig spilleautomat med fokus på norsk kultur og norrøn mytologi. Den 13. krigeren med Antonio Banderas i hovedrollen var en av de første store filmene som viste den nordiske kulturen fra en dypere side enn hva folk flest er vant med. Filmene Dragetreneren 1 og 2, om den lille gutten og hans flygende drager handler også om vikingkultur og Skandinavia. I slike filmer finner man alltid vakre, høytragende fjell og vakre fjorder – akkurat som Norge.

Gjenoppstandelse for vikingtiden

Det er mye snakk om norsk kultur nå om dagen, og norrøn mytologi blir bragt opp stadig oftere. Ikke som at noen kunne tenke seg å tro på Odin og Tor igjen, men at vi faktisk har noe å være stolte over. At vi har en fortid å snakke om, å vise frem. Enkelte tror til og med at en ny vikingtid kan komme, en tid der nordmenn på nytt tyr til sine tradisjonelle verdier. En tid der håndverk og skipsbygging på nytt blir store industrier her i landet. Det kan skje, for når oljen tar slutt har vi lite annet å gå på. Vi er dog et sterkt folk genetisk sett, Snorre Sturlasson forklarer dette veldig godt i sine bøker fra norrøne tider. Ved å lære mer om norrøn mytologi, våre historiske sysselsettinger, vårt eget språk og mentalitet, vil vi kunne bygge et nytt Norge. Vikingene klarte å erobre fjordene, vi vil klare å bygge et Norge våre barn og barnebarn kan være stolte over.

Ukedagene – en rest av gammel norrøn tid

Visste du forresten at de ulike ukedagene vi bruker i Norge stammer fra norrøne tider? Mandag er Månens dag. Tirsdag er fra den norrøne guden Ty. Onsdag forstår du sikkert selv – Odins dag. Akkurat som Torsdag, som heller ikke trenger noen forklaring. Fredag er oppkalt etter kona til Odin – Frøya, mens lørdag betyr «vaskedag» på gammelt norrønt. Søndag er Solens dag, også fra det norrøne ordet «sunnudagr».

Privacy Policy